6 Ağustos 2011 Cumartesi

TEKSAS 37 Yaşında


Bir çok yerde sözü edildiği gibi 1963 yılında Bursaspor Zonguldakspor ile her hangi bir futbol müsabakası oynamamıştır. Teksas ismi'nin ilk kez telafuz edildiği maç olarak gösterilen Zonguldak deplasmanı, Türkiye 1.Lig Futbol müsabakaları tarihine bakıldığında; 'Zonguldak deplasmanı' 22 Aralık 1974 yılında oynanan Zonguldakspor Bursaspor maçıdır.

Türkiye 1.Lig tarihinde Bursaspor ile Zonguldakspor ilk kez 1974-75 sezonunun 13.haftasında oynanan, 22 Aralık 1974'de Zonguldak Şehir Stadı'nda karşılaşmışlar ve 13:30 da başlayan müsabaka Zonguldakspor'un 2-1 galibiyeti ile neticelenmiştir. "Teksas Konvoyu" ilk kez bu maçta bir polis memuru tarafından Bursaspor taraftarlarına hitaben söylenmiştir.

O sezon Bursaspor Ligi 25 puanla 13.sırada tamamlarken, Fenerbahçe 43 puanla 1974-75 sezonunu şampiyon olarak kapatmıştır.




Türkiye'de futbol taraftarlığının henüz bugünkü gibi var olmadığına bakıldığında ilk kez bir takım taraftarı kendi şehri dışında oynanan bir maça organize giderek bir ilke imza atmıştır. Bursa'da toplanan taraftarlar sanki kendi aralarında söz birliği etmişçesine tüm otobüsleri toplu hareket ettirerek Zonguldak deplasmanına konvoy halinde gitmişlerdir. Zonguldak polisi, şehire giren Bursaspor taraftar otobüslerini görünce şaşkınlığını gizleyemez ve o yılların popüler vahşi batı filmlerinin söylemi ile "Siz Teksas'tan mı geliyorsunuz? Bu konvoy olsa olsa Teksas Konvoyu olur.." şeklindeki sözleri yerel basınında da yer alınca bu benzetme Bursaspor taraftarlarına yakıştırılmıştır. Gidilen her deplasmanda Teksas Konvoyu geldi ifadeleri sürekli olarak yer almaya başlayınca Bursaspor taraftarları da bu ismi benimserler ve kendilerine Teksas Konvoyu benzetmesi yapılmasını hoş karşılarlar. Zamanla konvoy kelimesi kullanılmaz ve sadece "Teksas" olarak kullanılmaya devam eder.

"Teksas Konvoy" ismi Yeşil-Beyaz'a gönül veren Bursaspor taraftarlarınca da benimsenmiş ve pankart yapılarak tribünlerde yerini almıştır. 1986 Türkiye kupası finalinde Altay ile oynanan maç görüntülerine bakıldığında eski Radikal'in bulunduğu yerde tellere asılan "Teksas Konvoy" pankartını görmek mümkündür.

1986 Türkiye Kupası Finali | Bursaspor 2-0 Altay

Araştırma: Harun Aydın

0 yorum:

Yorum Gönder

TeksasTV

 
Powered by Blogger